Kunst & Erfgoed

 1. De Kardoes- of Hellehond

  De Kardoes- of Hellehond

  Adres
  Plechelmusstraat, De Lutte

  Midden in het dorp De Lutte staat een kunstwerk in brons voorstellende een Kardoes- of Hellehond gemaakt door Pieter de Monchy, zoon van de Twentse textielfabrikant Rudolf Adriaan de Monchy en Dorothea Maria van Leeuwen Boomkamp.

 2. Dorpsbleek

  Dorpsbleek

  Adres
  Scholtinkstraat, Losser

  Eén van de weinige plaatsen in Twente met een echte dorpsbleek. De wasvrouwen legden het witte wasgoed op het grasveld, dit gaf door het zonlicht een blekend effect. Er is een bleekwachtershuisje, waar vroeger de bleekwachter woonde die toezicht hield.

 3. Gerardus Majella Park

  Gerardus Majella Park

  Adres
  Hoofdstraat 78, 7586 BV Overdinkel

  Het park wil een spirituele brug slaan tussen het verre verleden, tussen het “vroeger” toen het park op de heidegrond werd aangelegd en de moderne mens nu. Tussen alle gezindten, tussen mensen op zoek. Het park wil door het jaar heen een rustpunt zijn met een spirituele beleving in symbolen en moderne kunstwerken. Een brug tussen de natuur en de mens die daarin leeft. Tevens wil het park meerdere passende mogelijkheden bieden op cultureel gebied.

 4. Kunstroute Losser Overdinkel Gronau

  Kunstroute Losser Overdinkel Gronau

  Aangesloten bij Beeldend Kunstenaars Losser-Overdinkel. Op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016 van 12.00-17.00 uur worden de deuren van de diverse ateliers weer wijd opengezet om bezoekers kennis te laten maken met de kwaliteiten van de kunstenaars.

 5. Ludger Bloemenbeekmonument

  Ludger Bloemenbeekmonument

  Adres
  Beuningerstraat 6, 7587 LD De Lutte

  Het Bloemenbeekmonument ook wel Twentse Stonehenge genoemd. Gelegen tegenover het Landhuishotel Bloemenbeek.

 6. Martinustoren

  Martinustoren

  Adres
  Martinusplein, Losser

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 7. Preekstoel

  Preekstoel

  Adres
  Kruisseltlaan, De Lutte

  Een wijds uitzicht over De Lutte en met goed weer zicht op Bad Bentheim. Ook kunnen fietsers en wandelaars hier even uitrusten.

 8. Protestantse Kerk Losser

  Protestantse Kerk Losser

  Adres
  Raadhuisplein 2 - 4, 7581 AG Losser

  De kerk is te vinden aan het Raadhuisplein 2 . Dit is recht tegenover het gemeentehuis.Naast het kerkgebouw vindt U het Aleida Leurinkhuis. Het geheel vormt een van de fraaiste plaatjes van de gemeente Losser.

 9. St. Plechelmuskerk De Lutte

  St. Plechelmuskerk De Lutte

  Adres
  Plechelmusstraat, De Lutte

  De RK kerk is gewijd aan de heilige Plechelmus. De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Ter ere van de nieuwe kerk bevindt zich in het voorportaal een steen die gelegd is door toenmalig pastoor J.C. Rüding bij de ingebruikname op het eeuwfeest op 1 september 1931.

 10. Cultureel park Erve Kraesgenberg

  Cultureel park Erve Kraesgenberg

  Adres
  Bookholtlaan 25, 7581BB Losser

  Cultuurpark met historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. Het erf omvat zeven, in authentieke stijl en met oorspronkelijke materialen en technieken opgetrokken, gebouwen en herbergt daarnaast een rosarium annex beeldentuin en een kruidentuin.

 11. Ostmuhle Gildehaus

  Ostmuhle Gildehaus

  Adres
  Muhlenberg 6, D48455 Gildehaus-Bad Bentheim

  De molen op de Mühlenberg in Gildehaus werd in 1750 in bedrijf genomen. Drie jaar eerder had een hevige storm de houten stenderkastmolen, die op precies dezelfde plek stond, vernield.